vegetarisms, veganisms, vitamins b12

Cilvēkiem, kuri ir izvēlējušies izslēgt gaļu no sava uztura, ir lielāka tendence kļūt depresīviem nekā gaļas ēdājiem. Pie šāda novērojuma ir nonācis amerikāņu uztura zinātnieks Džosefs Hibelns (Joseph Hibbeln), kad bija izanalizējis gandrīz 10 000 britu vīriešu datus. Kāds šim ir iemesls? Vitamīna b12 deficīts.

Pētījums

Pētnieki izmantoja 9668 britu vīriešu datus, kas bija apkopoti kādam citam pētījumam. Pētījuma datos bija redzams, kuri ēda gaļu, kuri bija veģetārieši vai vegāni.

Visi pētījuma dalībnieki arī aizpildīja aptauju, kas noteica potenciālo depresijas iespējamību. Ja pēc aptaujas rezultātiem viņiem bija augstāks vērtējums par 12, tad tiem ir lielāka varbūtība ciest no depresijas.

Rezultāti

Veģetārieši un vegāni par 67% biežāk sasniedza testa rezultātos vērējumu virs 10. Pirmais izskaidrojums šim novērojumam ir saistīts ar omega-3 taukskābēm, jo viena daļa nelietoja uzturā arī jūras veltes.

Visvairāk tika atbalstīta teorija, ka veģetārieši un vegāni cieš no vitamīna b12 deficīta. Austrāļu pētnieki kādā citā pētījumā atklāja jau pirms 5 gadiem korelāciju starp veģetārismu, depresiju un vitamīnu b12. Vēl citā britu pētījumā 2010. gadā tika atklāts, ka 52% veģetāriešu ir vitamīna b12 trūkums.

 

DALĪTIES