Humuss – 5 Iemesli, Kāpēc To Vajag Ēst + Recepte!

0
92
humusa recepte

Humuss ir ļoti populārs ēdiens Tuvajos Austrumos, kuram ir veselīgas īpašības, tas veicina notievēšanu un to ir viegli pagatavot! Esam raksta beigās piedāvājuši savu veselīgo humusa recepti!

Tā kā, tas ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs, esam apkopojuši 5 iemeslus, kāpēc Tev būtu vēlams iekļaut uzturā humusu!

1Humusa lieliskais sastāvs!

Nevar noliegt, ka humuss sastāv no dažādiem vitamīniem, minerāliem un gana daudz augu proteīna. Ja gribam būt precīzi, tad 100g humusa satur:

  • Kalororijas: 166
  • Ogļhidrātus: 14.3g
  • Šķiedrvielas:6g
  • Taukus: 9.6g
  • Olbaltumvielas: 7.9g
  • Magnēzijs: 18% no dienas normas
  • Fosfors: 18% no dienas normas
  • Dzelzs: 14% no dienas normas
  • Cinks:12% no dienas normas
  • Tiamīns: 12% no dienas normas
  • Vitamīns B12: 10% no dienas normas
  • Kālijs: 7% no dienas normas

Humusā esošais augu proteīns (7.9g) ir labs olbaltumvielu avots veģetāriešiem un vegāniem. Gan tiem, kas grib nomest svaru, veicināt augšanu, atgūties no traumas vai slimības, ir nepieciešams pietiekoši uzņemt olbaltumvielas.

2Humuss satur vielas, kas cīnās ar iekaisumiem

Iekaisum ir ķermeņa reakcija, lai pasargātu to no infekcijām, slimībām un ievainojumiem. Tomēr ir reizes, kad iekaisums var ieilgt un no tā ir jāatbrīvojas. Tas saucās hronisks iekaisums un ar to ir saistītas daudzas nopietnas slimības.

Hummus satur vairākas vielas, kas efektīvi cīnās ar hroniska iekaisuma simptomiem.

Olīveļļa ir viena no tām. Tā ir pilna ar antioksidantiem, kuriem ir pretiekaisumu īpašības.

Līdzīgi arī sezama sēklas, no kurām taisa tahini pastu (humusa sastāvdaļu), var samazināt iekaisumus, kuri ir saistīti ar artrītu.

Ir veikti pētījumi, kuri apstiprināja pākšaugu pozitīvo ietekmi uz iekaisumu samazināšanu.

3Humusā esošās šķiedrvielas uzlabo gremošanas trakta veselību

Humuss ir lielisks šķiedrvielu avots, kuras uzlabo cilvēkā gremošanu un padara regulārāku tualetes apmeklējumu, jo šķiedrvielas ļauj šiem dabīgajiem procesiem būt vieglākiem.

Vēljovairāk – šķiedrvielas pabaro zarnās esošās labās baktērijas, kuras ietekmē mūsu veselību. Viens pētījums pierādīja, ka 3 reizes nedēļā uzņemot tikai 200g ar zirņiem, pieauga labo baktēriju skaits vēderā un tika apspiesta slikto baktēriju vairošanās.

Šķiedrvielas pateicoties labajām baktērijām tiek pārstrādātas butirātos. Butirāti ir vielas, kuras pētījumos ir samazinājušas risku saslimt ar resnās zarnas vēzi.

4Tam ir zems glikēmiskais indekss – palīdz noturēt zemu cukura līmeni!

Humusam piemīt vairākas īpašības, kas ļauj noturēt zemu cukura līmeni asinīs.

Pirmkārt, humusu pamatā gatavo no turku zirņiem, kuriem ir zems glikēmiskais indekss. Glikēmiskais indekss ir mērvienība, pēc kuras nosaka to, cik ļoti ēdiens paaugstina cukura līmeni asinīs. Jo zemāks ir glikēmiskas indekss, jo mazāk tiek ietekmēts cukura līmenis. Šādi ēdieni tiek lēnāk sagremoti, tāpēc nodrošina vienmērīgāku uzturvielu uzsūkšanos.

Humusā atradīsi arī daudz šķiedrvielas un labos taukus. Labie tauki palēnina ogļhidrātu uzsākšanās ātrumu, kā rezultātā nodrošina lēnāku un stabilāku cukura nonākšanu asinīs.

5Veicina svara samazināšanu un palīdz uzturēt veselīgu ķermeņa svaru!

Ir vairāki pētijumi veikt, lai noteikti humusa ietekmi uz cilvēka ķermeņa svaru. Atklājās, ka tie civēkki, kas ikdienā regulāri patērē turku zirņus vai humusu, procentuāli mazāk bija ar lieko svaru.  Tiem tika novērots, ka viņu vidukļa apkārtmērs un ķermeņa masas indekss (BMI) bija zemāks, kā tiem, kas neuzņēma uzturā turku zirņus vai humusu. Viduklis bija vidēji par 5.5cm tievāks, kā otrai grupai.

Tomēr, nav īsti skaidrs, vai turku zirņi un humuss īpaši iedarbojas uz ķermeni vai vienkārši dzīboja veselīgāku dzīves veidu.

Citi pētījumi ir noteikuši, ka pākšaugi uzlabo sāta sajūtu un veica notievēšanu. Samazinot apetīti, dienā tiek uzņemtas mazāk kalorijas, kas savukārt ļauj vieglāk notievēt.

6Kā pagatavot veselīgu humusu? Humusa recepte!

Sastāvdaļas:

  • 2 bundžiņas ar turku zirņiem (pēc ataisīšanas notecināt)
  • 5 ēdamkarotes tahini (veikalos nopērkams sezama sviests)
  • 4 ēdamkarotes citronu sulas
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 2 sasmalcināti ķiploki
  • Šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

  • Visas sastāvdaļas ievieto virtuves kombainī un sablenderē līdz iegūst vienmērīgu masu.
  • Pārlej humusu trauciņā un izbaudi kopā ar uzkodām vai vienu pašu.

Lai labi garšo!

 

 

DALĪTIES