Sēnes padara ādu jaunāku

77
glikācijas gala produkts

Ja Tu regulāri ikdienā patērē šitaki, austeru sēnes, šampinjonus un citas ēdamās sēnes, tad Tava āda ilgāk saglabāsies jauna. Pie šādas atziņas ir nonākuši japāņu pētnieki no Kioto Medicīniskā Centra.

Japāņu pētnieki, izmantojot speciālu iekārtu, noteica glikācijas gala produktu (GGP) koncentrāciju ādā cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem. GGP ir molekulas, kas parādās, kad intensīvi tiek pārstrādāts ēdiens. Šīs molekulas arī uzrodas, kad ilgstoši ir paaugstināts glikozes līmenis asinīs. Tas nav labi, kad GGP pārāk daudz uzkrājas audos, jo paātrina šūnu novecošanu.

Pētnieki neatklāja nekādu tiešu korelāciju starp dažādu makroelementu uzņemšanu uzturā vai konkrētu ēdienu ietekmi uz glikācijas gala produktu līmeni ādā. Vienīgā saistība, kas tika atrasta bija starp sēņu patērēšanu uzturā un GGP līmenī ādā. Jo vairāk tika ēstas sēnes, jo mazāk GGP molekulas bija atrodamas ādā.

Sēnes ir arī labs vitamīna D2 avots. Ir zināms, ka augsts D vitamīna līmenis palīdz organismam atbrīvoties no uzkrātā GGP.

Cits skaidrojums varētu būt tāds, ka retā aminoskābe ergotioneīns, kas ir tieši sastopams sēnēs, ierobežo šūnu oksidēšanos un palēnina ādas novecošanu. Ergotioneīns arī tiek izmantots pretnovecošanas kosmētikā.

Viens ir skaidrs – sēnes ir jāēd, lai ādai palīdzētu ilgāk saglabāties jaunai!