Zemenes pasargā no alcheimera slimības

90
flavonoidi, pelargonidīns

Pietiek reizi nedēļā ēst zemenes, lai pasargātu savas smadzenes no alcheimera slimības – amerikāņu pētieki nonāca pie šādas atziņas.

Pētījums

Pētījumā par zemeņu ietekmi uz smadzeņu veselību piedalījās 925 dalībnieki vecumā no 58-98 gadiem. Pētījums ilga 6 gadus un pētījuma sākumā visiem dalībniekiem bija novērota laba mentālā veselība.

Zinātnieki ievāca aptaujas formā no pētījuma dalībniekiem informāciju par ikdienas uzturu. Tāpat arī tika piefiksēts, kuri no senioriem saslima ar alcheimera slimību. Kopumā alcheimers skāra 245 dalībniekus.

Rezultāti

Tā kā agrākā epidemioloģijas pētījumā tika konstatēta pozitīva zemeņu ietekme uz alcheimera saslimšanas risku mazināšanu, šoreiz arī tika pievērsta uzmanība zemeņu patēriņam uzturā.

Zemenes satur flavanoīdus, no kuriem vissvarīgākais ir pelargonidīns. Pētījumos ar dzīvniekiem pelargonidīns aizkavē alchemeira rašanos.

Pētījuma dalībniekiem, kuri vismaz reizi nedēļā ēda zemenes, par 34% samazinājās risks saslimt ar alcheimera slimību salīdzinot ar tiem, kuri nekad vai gandrīz nekad neēda zemenes.

“Regulāra zemeņu uzņemšana uzturā var pasargāt vecākus cilvēkus no demences. Tas visdrīzāk ir skaidrojams ar pelargonidīna neiroprotektīvām īpašībām un citu flavanoīdu aizsargīpašībām,” raksta pētnieki.

Tāpēc ēdiet zemenes un dodiet tās ēst saviem vecākiem un vecvecākiem, īpaši vasarā, kad tās ir pieejamas dārzos un tirgos!

Avots